U leest het inderdaad goed. Voor de competitie uit tegen de B.V.O. FC Groningen… Gelukkig konden we regelen dat we een uurtje later konden beginnen, want oorspronkelijk stond de aftrap om 9.30 uur gepland. We konden dus lekker uitslapen en om 7.45 uur werd er vol goede moed en met volle broodtrommeltjes in de auto gestapt op weg naar het hoge noorden.

Daar aangekomen werden we gastvrij verwelkomd op een schitterend complex van de trots uit het Noorden. FC Groningen heeft een prachtige accommodatie waar menig profclub blij mee zou zijn. Op het terrein waar eerder Luis Suarez, de broers Koeman, Virgil van Dijk en natuurlijk Arjan Robben (die was er nu ook) hun kunsten vertoonden, liepen nu de nuchtere jongens uit de Veldmaat toch wel enigszins onder de indruk vanuit de kleedkamer het veld op…

Afgelopen dinsdag waren we tijdens een oefenwedstrijd minder onder de indruk bij het jeugdcomplex van Twente/Heracles in Hengelo waar we knap met 2-1 wonnen van de leeftijdsgenoten van het Regioteam. We hadden dan ook vertrouwen in dit mooie affiche tegen gewoon een hele goeie ploeg met talenten uit de wijde Groningse omgeving. Een gebied iets groter dan de Veldmaat, laat staan Haaksbergen… Door eerdere uitslagen van hun 15-1 waren we natuurlijk op onze hoede. Stuk voor stuk technisch vaardige spelers: die jeugd daar weet wel hoe je een bal Hooghoudt…

Met een niet geheel fitte selectie en nog 2 wintersporters op de piste begonnen we vol goede moed aan de wedstrijd. We hielden goed stand en zo af en toe kwamen we er ook prima uit. Groningen miste enkele kansjes en Jurre stond zoals zo vaak op de juiste plek als het moet. Helaas werd een zuivere goal van ons afgekeurd, daar was zelfs de bank van Groningen het over eens. Niettemin waren we zeer tevreden over een 0-0 ruststand. Dat is eigenlijk meer dan knap tegen een ploeg waar onder andere een speler in loopt die is opgeroepen voor Oranje O16!

Met drie frisse krachten in de tweede helft begonnen we ook weer scherp. Totdat we een vrije trap tegen kregen die eigenlijk niet gegeven had hoeven, wat zeg ik, mogen worden (door de verder prima fluitende scheidsrechter). Met de traptechniek van hun nummer 8 (het had zomaar de zoon van Ronald Koeman kunnen zijn) was niets mis, want de bal ging zuiver en hard de bovenhoek in. Groningen was los… Maar gelukkig was kort daarop onze Mees erg attent door de 1-1 binnen te schieten. Zou er hier vandaag echt een stunt in zitten? In gedachte was ik al een wedstrijdverslag aan het uitwerken waarin superlatieven te kort kwamen. En toen werd ik hard wakker geschud… In een tempo dat wij niet gewend waren liet Groningen er geen (kunst)gras over groeien. In korte tijd lieten de talenten uit het Noorden zien waarom ze geselecteerd zijn. Met veel tempo, techniek en overzicht werden onze jongens overklast. Ook wel ergens logisch dat je na de 4-1 dan ook even niet meer weet hoe je weer in de wedstrijd moet komen. De eindstand van 7-1 werd in een tijdsbestek van 20 minuten op het scorebord gezet. Dat was na de 0-0 bij rust niet het scenario waar we op hadden gerekend. Geen schande, dat absoluut niet, want zeker de eerste helft hebben we ons meer dan laten gelden en daar mogen we trots op zijn. Alleen het feit al dat je daar voor de competitie gewoon mag spelen. Maar ja, een wedstrijd duurt twee helften. Een wijze en harde les, zoals we al eerder hadden voorspeld, waar de jongens zichtbaar ook moeite mee hadden vandaag. Van teveel gemopper en geklaag, ga je niet beter voetballen… Een beetje verklaarbaar, maar niet nodig en niet de bedoeling. Deze flinke rechtse moeten we incasseren, accepteren en oppakken als grote jongens. Verliezen is nooit leuk. Als een team moeten ze nu echter  laten zien dat ze niet K.O. zijn en leren van dit soort momenten. Op naar volgende week!